Kontakt i radno vrijeme naših trgovina i servisa Zagreb Bjelovar
Košarica (0)
Košarica je prazna
0
Izbornik Proizvodi

Vodič za kupnju električnih bicikala

E-bike
Objavljeno: 08.05.2023

Električni bicikli postaju sve popularniji izbor među vozačima koji traže jednostavnu, ekološku i učinkovitu alternativu klasičnom biciklu ili automobilu, te su veoma praktični za ljude koji žele putovanje na svoje odredište bez brige o gužvama u prometu i parkiranju. U ovom vodiču za kupnju električnih bicikala, istražit ćemo što trebate uzeti u obzir pri odabiru bicikla i razmotriti nekoliko različitih vrsta kako bi vaš odabir učinili lakšim i jednostavnijim.


Što je električni bicikl?

Električni bicikl ili e-bicikl je bicikl koji je opremljen električnim motorom i baterijom koja napaja taj motor. Električni motor pomaže vozaču da lakše pedalira, što omogućuje brže i manje naporno kretanje biciklom. Ovisno o tipu, električni bicikli mogu imati različite razine potpore. Što znači da motor može biti aktivan samo dok vozač pedalira ili se može koristiti u potpunosti za pogon bicikla bez potrebe za pedaliranjem.

S obzirom na to, dijelimo ih u dvije glavne kategorije:

Potpuno električni bicikli koji se mogu voziti bez pedaliranja. Ovakav tip bicikala se ne slaže sa zakonom o sigurnosti prometa na cestama Republike Hrvatske, to jest bicikl bi morao biti homologiran i spreman za registriranje da bi se mogao upravljati na prometnicama.

Pedelec (pedal electric cycle) bicikli imaju motor koji pomaže pri pedaliranju, ali se ne mogu voziti bez da se pedalira. Motor se aktivira kada vozač počne pedalirati, što znači da vozač još uvijek mora raditi, ali će imati dodatnu pomoć motora. Ovi bicikli su idealni za duže vožnje ili vožnju po brdima.


Razmotrite svoje potrebe

Prije nego što krenete u potragu za električnim biciklom, važno je razmisliti o svojim potrebama i željama. Trebate razmisliti o tome gdje ćete najčešće voziti bicikl, koliko često ga planirate koristiti i koji su vaši ciljevi. Ako ste početnik, možda biste željeli kupiti osnovniji model koji je povoljniji i dobar je start za otkrivanje vaših budućih potreba. Ako ćete koristiti bicikl svakodnevno za prijevoz na posao ili druge aktivnosti, tada biste možda željeli imati nešto što ima dulji domet baterije.

Ovdje je nekoliko pitanja koja trebate razmotriti:

• Želite li električni bicikl za gradsku vožnju, brdsku vožnju ili trekking?

• Koliko često ćete ga koristiti?

• Koliko daleko planirate voziti?

• Koliko brzo želite voziti?

• Koliko ste spremni potrošiti na električni bicikl?


Odgovori na ova pitanja mogu vam pomoći da odaberete pravi model električnog bicikla za vaše potrebe i želje.


Istražite različite modele

Postoje mnoge vrste električnih bicikala, svaka sa svojim karakteristikama. Ovdje su neke od najpopularnijih vrsta električnih bicikala:

• Gradski električni bicikli: To su bicikli namijenjeni za kratke vožnje po gradu. Oni su obično predviđeni za udobniju vožnju te imaju opušteniji sjedeči položaj. Opremljeni su blatobranima, svjetlima, prljažnikom i nogicom. Gradski električni bicikli obično imaju slabiji motor jer nisu predviđeni za brdsku vožnju te da bi imali veći domet, što ih čini idealnim za vožnju u prometnom gradu.

Brdski električni bicikli: Ovi bicikli dizajnirani su za vožnju po neravnom terenu i brdima. Oni su opremljeni snažnim motorima i velikim baterijama koje omogućuju vozaču da se penje uz strme uspone. Brdski električni bicikli obično imaju deblje gume, snažnije kočnice i kvalitetne suspenzije s više hoda.

Trekking električni bicikli: Ovi bicikli su nešto između gradskih i brdskih bicikala. Oni su opremljeni snažnim motorima i velikim baterijama koje omogućuju vozačima da pređu velike udaljenosti. Trekking bicikli su obično opremljeni suspenzijom i snažnim kočnicama, te imaju dodatnu opremu poput prtljažnika i blatobrana, što ih čini idealnim za duge vožnje po različitim terenima.

Sklopivi električni bicikli: Ovi bicikli su savršeni za vozače koji žive u gradovima i trebaju jednostavan način transporta bicikla kada ga ne koriste. Sklopivi električni bicikli su lagani, imaju manju dimenziju kotača što ih čini upravljivim i mogu se jednostavno preklopiti te nositi s vama u javnom prijevozu ili u automobilu.

 

Snaga motora:

Motor je srce vašeg električnog bicikla i odlučujući faktor u snazi ​​koju možete očekivati ​​od vašeg bicikla, te se kreću od 250 do 750W. Na području Europske unije električni bicikli snage motora do 250 W se ne moraju registrirati i smiju se zakonski koristiti u prometu. Električni bicikli s snažnijim motorima moraju se registrirati te vozač mora posjedovati vozačku dozvolu „AM“ kategorije.


Proizvođači motora:

Postoji nekoliko proizvođača motora za električne bicikle, a tri najpoznatija su Bosch, Shimano i Yamaha:

Bosch: Bosch je jedan od najvećih proizvođača motora za električne bicikle na svijetu i nudi širok raspon proizvoda za različite vrste bicikala. Boschovi motori su poznati po svojoj pouzdanosti i kvaliteti, a mnogi proizvođači bicikala koriste Boschove motore u svojim modelima.

Shimano: Shimano se odlikuje svojom veličinom i masom te je često viđen na biciklima zbog svoje jednostavnosti ugradnje i globalnom servisnom podrškom. Nosi svoju popularnost jer je najpoznatiji brend u svijetu biciklizma kroz desetljeća prodaje komponenta za neelektrične bicikle.

Yamaha: Yamaha je drugi poznati proizvođač motora za električne bicikle. Njihovi motori su poznati po svojoj glatkoći i tišini, što je važno za vožnju u gradu ili u ruralnim područjima. Yamaha motori se obično koriste u bržim biciklima, poput cestovnih i trekking bicikala.

Fazua: Fazua je novi proizvođač motora za električne bicikle koji se pojavio na tržištu nedavno. Njihovi motori su lagani i diskretni, a mogu se ukloniti iz bicikla kako bi se bicikl mogao koristiti kao klasični bicikl.


Veličina baterije:

Baterija je još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupnje električnog bicikla. Većina bicikala ima baterije kapaciteta između 300 i 750 Wh. Što je veća baterija, to će vaš bicikl moći prijeći veću udaljenost prije nego što ga morate ponovno puniti. Međutim, veće baterije su teže i skuplje. Kod kvalitetnijih proizvođača ebike sustava kapacitet baterije je mjeren, dok je kod manje poznatih proizvođača često viđena baterija gdje je snaga teoretska a ne stvarna.


Brzina:

Električni bicikli imaju ograničenje brzine koje se obično kreće između 25 i 45 km/h, ovisno o zakonima u određenim zemljama. U Hrvatskoj se električnim biciklom bez potrebe za registracijom smatra bicikl koji uz pomoć motora ne prelazi brzinu veću od 25 km/h.

 

Težina:

Električni bicikli su teži od običnih bicikala zbog baterije i motora. Važno je uzeti u obzir težinu bicikla ako ga morate nositi na stepenicama ili u automobilu. Što je veća snaga motora i kapacitet baterije, to je u pravilu teži bicikl. Težina također ovisi i o tipu bicikla gdje na primjer gradski tip ima puno dodatne opreme na sebi koja dodatno podiže težinu, dok s druge strane brdski bicikl nema nikakve opreme na sebi, ili sklopivi bicikl koji je manji te samim time i lakši.


Zaključak

Kupnja električnog bicikla može biti uzbudljiva avantura, ali važno je odabrati pravi model za svoje potrebe. Razmislite o tome gdje ćete koristiti bicikl, koliko često i koliko daleko ćete voziti, te koja je vaša željena brzina i stil vožnje. Također, provjerite specifikacije motora i baterije prije nego što donesete konačnu odluku. Kupovina električnog bicikla može biti skuplja od klasičnog bicikla, ali može vam pružiti mnoge prednosti, poput brže i lakše vožnje, većeg dosega, manje tjelesne aktivnosti, uštede novca na gorivu, ali i pomoći u smanjenju vašeg ekološkog otiska. Slijedeći ovaj vodič možete biti sigurni da ćete kupiti električni bicikl koji će vam pružiti udobnu i sigurnu vožnju dugi niz godina.

 

Pogledajte našu ponudu hardtail, fully i trekking električnih bicikala.

Ghost Trelock Haibike Winora Lapierre
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Facebook messenger (like page)
Sendgrid

Google tag manager